Tillsammans för den personliga assistansen

  • Rättvis ersättning för ett livsviktigt arbete.
  • Personlig assistans av god kvalitet och kontinuitet.
  • Stabil ekonomi och möjlighet att utvecklas.

För oss som lever med omfattande funktionsnedsättning betyder den personliga assistansen allt. Möjlighet att delta, bidra och att leva ett självbestämt liv. En mänsklig rättighet som assistansen tillgodoser på ett både flexibelt och kostnadseffektivt sätt.

Ändå ser vi år efter år hur villkoren för den personliga assistansen urholkas. I snart ett decennium har assistansersättningen tillåtits halka efter löner och övriga kostnader. Ska vi komma ifatt måste den höjas igen, från dagens 319,70 kronor per beviljad och utförd assistanstimme, till 350 kronor per timme.

Vi som behöver personlig assistans förtjänar det. Och vi som arbetar med personlig assistans förtjänar det. Därför går vi nu samman – assistansberättigade, personliga assistenter och assistansanordnare. Tillsammans för rimliga villkor.

Vanliga frågor och viktiga fakta om personlig assistans

Det florerar en mängd myter och missförstånd kring den personliga assistansen. Inte minst i den mediala debatten som gärna fokuserar på det negativa. Det skadar och skakar oss alla. Alla som med rätta har beviljats personlig assistans. Alla våra fantastiska assistenter som så väl förtjänar vårt erkännande. Och varje seriös assistansanordnare, som varje dag gör sitt yttersta för att få verksamheten att gå ihop. Här reder vi ut några av de vanligaste missförstånden. Rätt ska vara rätt!

Vem kan få personlig assistans?

Den som på grund av stora och varaktiga funktionshinder behöver hjälp med andning, sin personliga hygien, måltider, att klä av och på sig, att kommunicera med andra eller annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade (grundläggande behov) har rätt till personlig assistans om behovet uppgår till minst 20 timmar per vecka. Den som har behov av personlig assistans för sina grundläggande behov har även rätt till assistans för andra personliga behov om behoven inte tillgodoses på annat sätt.

Hur många personer har personlig assistans?

I mars 2022 hade 13 574 personer assistansersättning från Försäkringskassan. Antalet var som högst 2015 och har därefter kontinuerligt minskat på grund av en mer restriktiv tillämpning.

Hur många personliga assistenter finns det?

Det finns omkring 100 000 personliga assistenter. Många arbetar bara enstaka timmar i veckan. Närmare 80 000 assistenter arbetar minst fyra timmar i veckan. Av dem är 70 procent kvinnor och 22 procent närstående till assistansanvändaren. Många är timanställda och arbetar deltid. (Uppgifter från utredningen SOU 2020:1)

Ungefär två tredjedelar av de personliga assistenterna är anställda i privata assistansbolag, en fjärdedel hos kommuner och övriga hos kooperativ och hos assistansanvändare som anställer sina egna assistenter.

Hur finansieras personlig assistans?

Personlig assistans finansieras med assistansersättning. Det är en schablonersättning som betalas ut med ett fast belopp för varje timme med personlig assistans. För 2022 är assistansersättningen 319:70 kronor per timme. Under åren 2014-2020 urholkades assistansersättningen med nästan 10 procent genom att timbeloppet räknades upp mindre än de kollektivavtalade lönerna och andra nödvändiga kostnader.

Hur mycket brottslighet finns det inom personlig assistans?

Inget tyder på att brottslighet och missbruk skulle vara vanligare inom assistansersättningen jämfört med övriga socialförsäkringar. Men varje brott som riktar sig mot den personliga assistansen är ett för mycket. Myndigheterna måste bli bättre på att både förhindra och att bekämpa brottslighet.

Kostar personlig assistans väldigt mycket pengar?

Den personliga assistansen är väldigt billig med tanke på de behov den tillgodoser. Det har visats i flera rapporter att alternativen är dyrare. Fundera gärna på vilka andra högkvalitativa tjänster man kan köpa för 320 kronor per timme.

Till ”Skriv under för rimliga villkor i den personliga assistansen!”

Till ”Rimliga Villkor”